Odpowiednia żywienie pacjentów w szpitalu stanowi integralną część całego procesu leczenia i jest istotnym elementem zwiększenia szans chorych na wyzdrowienie.
Przedstawiane fotografie są zdjęciami poglądowymi najczęściej zlecanych diet w oddziałach szpitalnych Białostockiego Centrum Onkologii. Lekarz decyduje o rodzaju stosowanej przez pacjenta diety oraz zalecanych indywidualnych modyfikacjach, uwzględniając potrzeby oraz ocenę stanu odżywiania pacjenta.
Zupa mleczna z ryżem 350ml, chleb mieszany 100g, bułka pszenna 1 sztuka, masło 15g, pasztet szefa 80g, pomidor 70g, herbata z cytryną 300ml
Dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych weglowodanów
Zupa rosołowa z ryżem 350ml, chleb żytni razowy 80g, masło 15g, szynka tostowa 80g, pomidor 70g, herbata bez cukru 300ml
Obiad
Dieta podstawowa
Zupa porowa 350ml, kasza jęczmienna 160g, kotlet de'volaille 100g, buraczki gotowane z natką pietruszki 120g, surówka z marchewki i jabłka 120g, kompot 300ml
Dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów
Zupa krem z białych warzyw z grzankami 350ml, kasza jeczmienna 160g, bitka schabowa 100g, sos jarzynowy 100ml, buraczki gotowane z pietruszka 120g, surówka z marchwii i jabłka 120g, kompot bez cukru 300ml
Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.